25február2018

Minimálbér

Minimálbér összege 2013

Pályakezdő minimálbér összege 2013: csökken a pályakezdők minimálbére 2013-tól


Pályakezdő minimálbér összege 2013: csökken a pályakezdők minimálbére 2013-tól. Bruttó 93 ezerről 70-75 ezer forintra csökkenhet a pályakezdők minimálbére 2013. január 1-től, ha a kormány elfogadja a sokak által támogatott változtatást. A minimálbér életkor szerinti differenciálása már számos európai országban bevált és munkához segítette a pályakezdő fiatalok tömegeit.

Bevezethetik a pályakezdő minimálbért 2013-tól

Mivel a július 1-jén hatályba lépő új munka törvénykönyve lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy differenciált minimálbért állapítson meg, a kormány megfontolja, hogy a pályakezdőknek külön minimálbért vezessen be. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte pénteken az MTI-vel, hangsúlyozva, hogy ez fontos lépés a pályakezdők álláshoz, és így munkatapasztalathoz juttatásához.

Az Európai Unió (EU) 27 tagállamából 20 ország alkalmaz minimálbért, közülük 11 tagállamban van életkor szerinti differenciálás, így Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is. Ahol bevezették, érezhetően javult a pályakezdők foglalkoztatási aránya – mutatott rá a minisztérium.

A tárca kiemelte azt is, hogy az életkor szerint differenciált minimálbér bevezetését számos egyeztetés fogja megelőzni. Az intézkedés – tették hozzá – bevezethető úgy, hogy az ne járjon az idősebb munkavállalók leépítésével.

Minimálbért jellemzően a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban, az összeszerelő üzemekben foglalkoztatott, alacsony képzettségű munkaerő kap, az intézkedés így nem érinti a jól kvalifikált, diplomás, nyelveket beszélő fiatalokat –olvasható a közleményben. Az NGM hozzáteszi, hogy jelenleg a pályakezdők mindössze tizedét foglalkoztatják minimálbéren.

Magyarországon a 14–25 éves korosztály munkanélküliségi rátája 27 százalékos, az EU 8 tagországában még ennél is rosszabb a helyzet. Ebben a korosztályban Magyarországon 200 ezren dolgoznak, míg több mint 70 ezren munkanélküliek. Ez jellemzően két okra, a megfelelő képzettség és munkatapasztalat hiányára vezethető vissza – áll a minisztérium közleményében.

Ebben rögzítették azt is, hogy érzékelve a problémákat, a kormány határozott lépéseket tett: átalakította a szakképzés rendszerét, járulékkedvezményekkel segíti a foglalkoztatást (Start-kártyák), fiatalok vállalkozóvá válását segítő programot hirdetett, amit rövidesen gyakornoki program követ majd. Ez utóbbi a középfokú szakképzettséggel rendelkező munkanélküli fiatalok munkatapasztalat-szerzését szolgálja majd – emlékeztetett az NGM.

Támogatnák a pályakezdő minimálbért a vállalkozók

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint szerint a VOSZ a pályakezdő minimálbér mellé tud állni, ha azt tisztességesen alakítják ki, és bevezetését alapos, háttérszámításokkal is alátámasztott, háromoldalú egyeztetések előzik meg.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára elmondta: tisztában van azzal, hogy a differenciált minimálbér kényszerlépés, "sőt nem is kifejezetten szimpatikus", ugyanakkor a válságból való kilábalást követően lehet realitása.

A július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy differenciált minimálbért állapítson meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) június elején már jelezte, megfontolják, hogy a pályakezdőknek külön minimálbért vezessenek be.

Az MTI információi szerint első lépésben háttérszámításokat készít arról, hogy más európai uniós tagállamokban hogyan működik, milyen hatása van a pályakezdő minimálbérnek a fiatalok foglalkoztatására.

Dávid Ferenc hangsúlyozta, hogy a pályakezdő minimálbéren történő foglalkoztatás abban is segít a fiataloknak, hogy közben szakmát tanuljanak, és néhány év alatt segéd- vagy betanított munkási státuszból a cég hosszabb távon is foglalkoztatott szakmunkásaivá váljanak.

Hozzáfűzte: ehhez a cégek részéről is "küldetéstudatra", empátiára lesz szükség. A pályakezdő minimálbér összegéről úgy vélekedett, hogy az eltérésnek a normál minimálbérhez képest érzékelhetőnek kell lennie, hogy "megmozgassa" a munkáltatókat, vagyis ösztönözze őket fiatal és szakképzetlen munkaerő felvételére.

A főtitkár szerint indokolható a félelem az új minimálbér-intézménnyel szemben, ugyanakkor reméli, elfogadható az is, hogy az új munkahelyek létesítéséért szabályozási oldalról is tenni kell. Hozzátette: az intézkedéssel elérhető lenne, hogy több tízezer fiatal ne segélyből, vagy közmunkából éljen, hanem a versenyszférában vállalhasson munkát.

Dávid Ferenc szerint a vitát a pályakezdő minimálbérről úgy kell elkezdeni, hogy rendelkezésre áll egy-egy javaslat a 2013. évi minimálbérre és garantált bérminimumra (szakmai minimálbérre), és ezek összefüggésében kell kialakítani, mennyi legyen a pályakezdők minimálbére. A 3 minimálbér-intézményről egyszerre kel tárgyalni, és mindhárom várhatóan jövő év elejétől érvényesíthető majd - mondta Dávid Ferenc. (MTI)


Tipp: A minimálbér összege 2013-tól 98 ezer forint, a szakmunkás bérminimum 114 ezer forint leszFriss hírek