25február2018

Minimálbér

Minimálbér összege 2013

Minimálbér kompenzáció 2013: májustól kapnák meg a vállalkozások a támogatást


Minimálbér kompenzáció 2013: májustól kapnák meg a vállalkozások a támogatást. Várhatóan májustól és egy összegben kapják meg az érintett vállalkozások a minimálbér-emelési támogatást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön azt követően, hogy a kormány döntött a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének egyes ágazatokban történő támogatásáról.

A döntés szerint abban a 11 ágazatban támogatják a legkisebb bérek emelésének első félévi költségét, amelyekről tavaly év végén megállapodás jött létre a kormány és a Versenyszféra Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) részt vevő érdekképviseletek között.

A kormány intézkedésének köszönhetően a minimálbér emelésére leginkább érzékeny munkahelyeken 260 ezer ember munkahelyének a megőrzése biztosítható.

A kabinet az élelmiszergyártásban, a textil-, a ruha- és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben vállalja át 2013 első félévében a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra eső járulékköltséget is.

A támogatásról a kormányrendeletben részletezettek szerint a munkáltató által benyújtott kérelem alapján a munkaügyi központ dönt - írja az NGM.

A vonatkozó jogszabályok hatályba lépését követően várhatóan már április második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani.

A folyamatos elbírálást követően várhatóan májustól kapják meg a vállalkozások a támogatást, amelyet egy összegben folyósítanak, és kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelés bér- és járulékköltségeinek fedezetére használható fel.

A támogatás felhasználásáról augusztus végéig a munkáltatóknak el kell számolniuk a munkaügyi központ felé.

A minimálbér a tavalyi 93 000 forintról 98 000 forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedett 2013-ban. (MTI)Friss hírek