25február2018

Minimálbér

Minimálbér összege 2013

Minimálbér és létminimum 2013: nőhet a különbség a minimálbér és a létminimum között


Minimálbér és létminimum 2013: nőhet a különbség a minimálbér és a létminimum között. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint jövőre tovább nőhet a különbség a létminimum és a minimálbér nettó összege között, pedig ennek éppen az ellenkezője lenne kívánatos.

Borsik János hétfőn Pécsen, sajtótájékoztatóján rámutatott: a létminimum jövőre mintegy 93 ezer forint lesz, a minimálbér nettó összege ezzel szemben jelenleg 60 ezer 915 forint. Még nem tudni, mennyi lesz a minimálbér 2013-ban, de mivel annak összegéről a kormány a korábbi "klasszikus háromoldalú egyeztetés nélkül dönt", és a munkaadók nem akarnak emelni, nagyobb lehet a differencia a legalacsonyabb fizetés és a legszerényebb megélhetéshez szükséges összeg között - fogalmazott.

Az érdekvédelmi vezető hangsúlyozta: a probléma 700 ezer-800 ezer embert érint, akiknek a 6 százalék körüli infláció, valamint a jelenlegi adó- és járuléknövekedés mellett a minimálbér már nagyon kevés ahhoz, hogy eltartsák a családjukat. Ez növekvő szegénységet eredményez - tette hozzá.

Az Autonómok azt javasolják a kormánynak, hogy segítse elő a minimálbér nettó összegének fokozatos közelítését a létminimumhoz, a bérajánlás esetében pedig az infláción felül 2 százalékos emelést szeretnének - mondta Borsik János.

Az Autonómok elnöke magasnak nevezte a 10,4 százalékos munkanélküliségi rátát, és riasztónak, hogy ez az arány a 25 év alattiaknál eléri a 30 százalékot. Hozzátette: igazságtalan, hogy a magyarországi munkanélkülieknek három havi ellátásra van lehetőségük, míg az új munkához való jutáshoz átlagosan 18 hónap szükséges.

Borsik János szerint ez is az oka annak, hogy ma regisztráltan mintegy 400 ezer magyar állampolgár dolgozik Nyugat-Európában. "Nem arról van szó, hogy szerencsét próbálnak, mert nem jönnek vissza, és ez alapvető problémája a munka világának" - mondta.

Az érdekvédelmi vezető úgy vélte: a kormány rossz gazdaságpolitikát folytat és nincs olyan jövőképe, amely a fiatalokat gondolkodásra késztetné a maradás, vagy a külföldi munkavállalás között.

Autonómok: a munkahelyteremtéshez befektetők bizalma kell

Munkahelyeket nem lehet jogszabállyal, törvényi rendelkezésekkel létrehozni, munkahelyeket csak a gazdaság tud teremteni, viszont a beruházásokhoz bizalom és hitelesség kell - hangsúlyozta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hétfői zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

Borsik János rámutatott: a befektetők bizalmatlanok, és ennek az a következménye, hogy visszaesett a befektetési arány, és ez "mindaddig nem fog változni, míg vissza nem nyeri hitelességét a kormány". A kormányzati várakozás, miszerint az egykulcsos, 16 százalékos szja képes lesz a belső fogyasztást fellendíteni, nem valósult meg - tette hozzá.

Elmondta: a 10,4 százalékos munkanélküliségi ráta magas, és még riasztóbb, hogy a pályakezdőknél ez az arány eléri a 30 százalékot.

A szakszervezeti vezető igazságtalannak, felháborítónak és megalázónak nevezte a munkanélküli ellátás elosztását. A munkanélkülinek háromhavi ellátásra van lehetősége, míg az új munkához való jutáshoz közel 18 hónap szükséges - jelezte. Az elnök utalt arra is, hogy Nyugat-Európában "egyéniesítik" a munkanélküli ellátást, vagyis figyelembe veszik a korábbi munkaviszonyt, a családi állapotot, szakképzetséget.

Borsik János kitért arra, hogy az új Munka törvénykönyve is hátrányos a munkavállalók számára. Csökkenhetnek a keresetek, a minimálbérnél pedig továbbra is nettó 60 915 forint a realitás. Ezzel szemben évente 6-6,5 százalékkal emelkedik a létminimum összege, jövőre 92 ezer forint körüli létminimumszint alakul ki - mondta.

A munkaszerződések megkötésében nagy szerepet kap a polgári jog, ami a munkavállalóknak szinte "katasztrofális" munkajogi helyzetet teremt - vélekedett Borsik János.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: az emberek kétségbeesettek a munkahelyük, a fizetésük, a munkaszerződések és a kollektív szerződések miatt. A szakszervezeti munka ellehetetlenült, így a jövőben kevésbé lesz hatékony a munkavállalók érdekvédelme. Jelenleg nincs érdemi párbeszéd arról, hogyan lehet a társadalmi igazságossághoz és egy korszerű, demokratikus jogállamisághoz eljuttatni az országot - jelentette ki Borsik János. (MTI)


Tipp: A minimálbér összege 2013-tól 98 ezer forint, a szakmunkás bérminimum 114 ezer forint lesz
Newer news items:
Older news items:

Friss hírek