20április2018

Minimálbér

Minimálbér összege 2013

Minimálbér emelés 2013: a minimálbér 100 ezerre, a szakmunkás bérminimum 116 ezerre emelkedne


Minimálbér emelés 2013: a minimálbér összege 100 ezerre, a szakmunkás bérminimum összege pedig 116 ezerre emelkedne 2013. január 1-től. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) kezdeményezi a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) összehívását annak érdekében, hogy kezdődjenek tárgyalások a jövő évi bérek reálértékének megőrzését biztosító megállapodásokról.

Az MSZOSZ 2013-ra a minimálbér minimálisan 100.000, a szakmunkás bérminimum minimálisan 116.000 forintra történő felemelését tartja szükségesnek.

Az MSZOSZ csütörtöki tájékoztatása szerint elnökségük áttekintette a bérek és keresetek ez évi alakulását és megállapította, hogy az adóváltozások következtében 2012-ben a munkavállalók jelentős mértékű reálkereset csökkenést szenvedtek el.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bére átlagosan 1,6 százalékkal emelkedett, miközben az infláció 6 százalékos szintet ért el. Ez azt jelenti, hogy közel 5 százalékos vásárlóerő vesztés következett be - mutat rá a szakszervezet.

Az MSZOSZ elnöksége 2013-ra a minimálbérek emelését elengedhetetlennek tartja, mert különösen az alacsony jövedelemmel rendelkezők esetében az idei infláció és a jövő évre várható további 5-5,5 százalékos áremelkedés elviselhetetlen nehézségeket jelent.

Mindezek alapján az MSZOSZ elnöksége ragaszkodik az egységes kötelező minimálbér intézményének fenntartásához, illetve ragaszkodik ahhoz is, hogy a minimálbér és a szakmai bérminimum közötti különbség legalább tovább ne csökkenjen.

Az MSZOSZ szerint országosan nem teljesült az a politikai elvárás, hogy senki nem jár rosszabbul. Ahhoz, hogy további értékvesztés ne következzen be, hogy az átlagkereset reálértéke 2013-ban ne csökkenjen, a minimálbérek rendezésén túl legalább bruttó 5 százalékos bérnövekedésre van szükség. Az átlagos és az átlagnál alacsonyabb kereseteknek ezt meghaladó mértékben kell emelkedniük, míg az átlagkereset feletti jövedelmeknél a szuperbruttó kivezetése maga is biztosít növekedést.

A munkavállalói érdekképviselet hangsúlyozza: jelenleg nem ismeretesek a 2013-as költségvetés végleges számai, így az sem, hogy milyen lesz például az adópolitika, a munkahelyvédelmet szolgáló kedvezmények mértéke, de a munkavállalók teljesítményükkel rászolgáltak az emelésre. Ugyanakkor a megélhetésük erőteljesen megnehezült. Tarthatatlan az az állapot, hogy a munkavállalók napi 8 órai munkával megkeresett bérükből nem tudnak megélni. (MTI)

MINIMÁLBÉR 2013


Tipp: A minimálbér összege 2013-tól 98 ezer forint, a szakmunkás bérminimum 114 ezer forint lesz
Newer news items:
Older news items:

Friss hírek