25február2018

Minimálbér

Minimálbér összege 2013

Diplomás minimálbér összege 2013 - Garantált diplomás bérminimum 2013


Diplomás minimálbér összege 2013 - Garantált diplomás bérminimum 2013. A diplomás minimálbér emelése évről-évre szóba kerül, de ez elsősorban a munkaadók egyéni döntésein múlik. A közalkalmazotti, köztisztviselői és kormánytisztviselői diplomás minimálbér összegét viszont az állam határozza meg 2013-ban is.

Sok munkavállalónak járna több bér, mint a minimálbér aktuális összege, hiszen diplomával vagy szakképesítéssel rendelkeznek. A munkáltatók viszont vonakodnak kifizetni a megnövelt minimálbért, azaz a garantált bérminimumot a diplomával illetve szakképesítéssel rendelkező munkavállalóiknak.

Diplomás minimálbér 2013

A 2013. évi minimálbér összegéről még folynak a tárgyalások a kormány illetve a munkaadók és a munkavállalók szervezeteivel, így a szakképzetteknek járó garantált minimálbér jövő évre vonatkozó összege sincs még meghatározva.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2012. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 108 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 24 850 forint, napibér alkalmazása esetén 4 970 forint, órabér alkalmazása esetén 621 forint. Ezek az összegek 2013. január 1-től minden bizonnyal növekedni fognak.

Diplomás bérminimum

A jogszabály nem rendelkezik garantált bérminimumról a középfokúnál magasabb szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak esetében. A korábbi években megjelent diplomás bérminimum jellemzően érdekvédelmi szervezetek által ajánlott bérminimumot jelentettek.

Azonban ettől eltérő a közszférában foglalkoztatottakra vonatkozó szabályozás. A közszférában az úgynevezett "diplomás minimálbér"-t 2002-ben vezették be a módosított illetménytáblával egyetemben. Az illetménytáblában történt módosítás alapján az F kategóriába besorolt közalkalmazottak esetén 100.000,-Ft garantált illetmény került meghatározásra. Ez a rendelkezés azonban a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalókra nézve kötelező.


Tipp: A minimálbér összege 2013-tól 98 ezer forint, a szakmunkás bérminimum 114 ezer forint lesz
Newer news items:
Older news items:

Friss hírek