25február2018

Minimálbér

Minimálbér összege 2013

Nem lesz pedagógus béremelés és életpályamodell sem 2013-ban


Nem lesz pedagógus béremelés és pedagógus életpályamodell sem 2013-ban. A gazdasági program pedagógus életpályamodellre vonatkozó eleme szerint a pedagógus béremelést 2014. januárjára halasztaná a kormány. Megjegyezte: ugyanakkor arra Matolcsy György nemzetgazdaság miniszter is tett célzást, hogy ha a helyzet javul, akkor már 2013. őszén lehet béremelés.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azon fog dolgozni, hogy legyen pedagógusbér-emelés 2013 őszén - reagált a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett intézkedéscsomagra. A KDNP azzal egyetért, hogy a közfoglalkoztatási munkabért nem haladhatja meg a segély összege.

Harrach Péter egy más témában tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: első hallásra nem tudnak örülni a program pedagógus életpályamodellre vonatkozó elemének, miszerint a béremelést 2014. januárjára halasztaná a kormány. Megjegyezte: ugyanakkor arra Matolcsy György nemzetgazdaság miniszter is tett célzást, hogy ha a helyzet javul, akkor már 2013. őszén lehet béremelés.

A kereszténydemokraták parlamenti frakciójának vezetője kiemelte: az egész oktatási rendszer átalakításának szerves része a pedagógus életpályamodell. Leszögezte, mindent meg kell tenni, hogy ez a béremelés megtörténjen, és azon fognak dolgozni, hogy a helyzet javuljon, és 2013 őszén valóban megkapják a pedagógusok a megemelt bérüket.

Harrach Péter jelezte, azzal egyetért, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási munkabért nem haladhatja meg adott esetben a segély. Szintén egyet kell érteni a hiánycél megtartása érdekében megfogalmazottakkal - mondta a KDNP-s politikus.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a kormány jövőre 397 milliárd forintos egyenlegjavító programról döntött, ezek révén 2013-ban az államháztartás hiánya 2,7 százalék lehet. A kormány eltörli a társadalombiztosítási járulékplafont, a pedagógusok bérének emelését pedig jövő szeptemberről 2014 januárjára halasztja. Emellett felső korlátot vezet be 2013-tól a kormány az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra, az európai uniós társfinanszírozás mértéke pedig 15-ről 5 százalékra csökken jövőre. (MTI)
Newer news items:
Older news items:

Friss hírek