25február2018

Minimálbér

Minimálbér összege 2013

Munkavállalási engedély nélkül kizsákmányolják a kelet-európai munkásokat


Munkavállalási engedély nélkül kizsákmányolják a kelet-európai munkásokat Belgiumban. Kizsákmányolják Belgiumban a kelet-európai munkavállalókat, különösen azokat, akiknek nincs munkavállalási engedélye - írta hétfői számában a La Libre Belgique című napilap.

Az írás szerint "könnyű prédát" jelentenek a "kevéssé gátlásos" munkaadóknak azok, akik engedély nélkül dolgoznak. Legtöbbjük nem tanúskodik munkaadója ellen, mert attól tart, hogy elveszíti állását - idézi Luc De Valck szakszervezeti vezetőt az újság.

A belga társadalombiztosítási szövetség vizsgálati osztályának vezetője, Claude Heirman úgy látja, hogy sok kelet-európait vonzanak a belgiumi szinthez mérten alacsony, de a hazaihoz viszonyítva magas fizetések.

A lap arra is kitér, hogy sok kelet-európai kényszervállalkozóként dolgozik Belgiumban. Az ő munkaadójukat így nem köti semmilyen előírás, amely például az alkalmazottainak adandó minimálbérre vagy a munkaidőre vonatkozik, és a járulékok fizetése sem a munkaadó felelőssége.

A lap kiemeli, hogy a Kelet-Európából érkező munkások közül sokan az építő- és a húsiparban dolgoznak, illetve takarítanak vagy fuvaroznak. (MTI)
Newer news items:
Older news items:

Friss hírek