25február2018

Minimálbér

Minimálbér összege 2013

Köztisztviselői illetményalap 2013: ennyi lesz a köztisztviselői illetményalap 2013-ban


Köztisztviselői illetményalap 2013 és közalkalmazotti bértábla 2013: ennyi lesz a köztisztviselői illetményalap 2013-ban. Még egyeztetések folynak arról, hogy 2013-ban emelkedjen-e a köztisztviselői illetményalap mértéke, mivel az elmúlt években a 2008-ban megállapított érték egyszer sem változott. Lehetséges, hogy a köztisztviselői és kormánytisztviselői illetményalap 2013-ban is továbbra is egységesen 38.650 forint marad.

Jelenleg a köztisztviselő 1-2, magasabb beosztásoknál 3-4 évente automatikusan magasabb alapilletményt (bért) vihet haza, mert emelkedik az őt megillető szorzószám. Az alapilletmény az illetményalap és a szorzószám szorzatából adódik.

2013 elejére készül el a közigazgatás új életpályamodellje – jelentette ki Navracsics Tibor még 2010-ben. – A kormány­tisztviselői pályát ismét vonzóvá kell tenni a fiatalok számára – mondta a közigazgatási és igaz­ságügy-miniszter. – Ugyan a közigazga­tásban a kereseti viszo­nyok mindig egy kicsit rosszabbak, mint a ver­senyszférában, de pozitívum, hogy a közszférá­ban kiszámíthatóbb az előremenetel, a munkavégzés és sok esetben változatosabb a munka – tette hozzá.

A 2013-ban bevezetésre kerülő munkahelyvédelmi akciótervet "az erőteljesebb béremelések időszaka" követheti - mondta Orbán Viktor a HírTV-nek csütörtökön a költségvetés főszámainak parlamenti elfogadása után. Orbán külön kiemelte a pedagógusokat és az orvosokat, és azt mondta, "tudni fogjuk, hogy a következő tíz évben hány tanárra van szükségünk, látni fogjuk, milyen földrajzi megoszlásban" van szükség a munkájukra, "ugyanez a helyzet az egészségügyben", idézi a kormányfőt a hvg.hu.

A kormányfő kijelentéséből kikövetkeztethető: a béremelés mellett a tömeges elbocsátás lehetőségével is nyugodtan számolhatnak az oktatásban és az egészségügyben dolgozók. A Pedagógus Szakszervezet vezetője. Galló Istvánné szerint akár 15 ezer pedagógus is elveszítheti állását jövő év első felében, még a pedagógus életpálya-program elindulása előtt. (Az életpálya-program, ha beindul, akkor 40-60 ezer forintos fizetésemelést hozhat - fizetési osztálytól függően.

A közszféra fizetései gyakorlatilag 2008 óta nem emelkedtek. A köztisztviselői illetményalap és a közalkalmazotti bértábla idén is a 2008. januári szinten maradt befagyasztva. Ezzel 2012-ben 43 milliárd forintot takarít meg a költségvetés. Valószínűleg nem lesz ez másképpen 2013-ban sem, ugyanis a 2011-es konvergenciaprogramban a kormány azt írta Brüsszelnek, hogy "a közszférában a szuperbruttósítás megszűnése 2013-ban az illetmények emelése nélkül is növeli a nettó kereseteket".

A köztisztviselői és kormánytisztviselői illetményalap 2013-ban (várhatóan) egységesen 38.650 forint. A köztisztviselői alapilletményt az előbb említett illetményalap és a bértáblában található szorzószám segítségével lehet kiszámolni. (minimalber.com/MTI/hvg.hu)


Tipp: A minimálbér összege 2013-tól 98 ezer forint, a szakmunkás bérminimum 114 ezer forint lesz
Newer news items:
Older news items:

Friss hírek